Shiatsu

Under en shiatsubehandling ligger du bekvämt på en japansk futonmadrass med alla kläder på. Ha gärna på dig sköna, löst sittande kläder.

SHIATSU


Stress stjäl energi från återhämtning och läkning. Shiatsumassage hjälper kroppen att bryta stressreaktionen och komma in i reparationsfas.


Oavsett om anspänningen är fysisk, mental eller känslomässig sätter den käppar i hjulen för återhämtning och läkning. För den som har hälsoproblem betyder det att det det blir svårare att tillfriskna och att ohälsan kan förvärras. Men även friska människor som inte kommer ner ordentligt i viloläge, tillräckligt ofta, riskerar att få hälsoproblem. 


Det kan vara svårt att själv bryta stressen. Efter lång tid med stress kan kroppen ha glömt hur man växlar ner till viloläge. Det kan ta tid att komma ner i varv. Ibland kanske musklerna känns avslappnade men hjärnan snurrar på och andningen är kort och ytlig. Vissa upplever sig inte vara stressade, men på grund av t ex smärtsamma livserfarenheter har de ständigt garden uppe.


Vad är shiatsu?

Shiatsu är en japansk teknik som baseras både på anatomi och traditionell kinesisk medicin. Med mjuka tryck på s k akupunkturpunkter och lätta sträckningar och vaggande rörelser bearbetas hela kroppen. Behandlingen ökar cirkulationen, får muskelspänningar att släppa, lindrar smärta och hjälper muskler, nerver, leder och inre organ att fungera bättre. Inga oljor används och du behåller alla kläder på.


Effekter av shiatsu


  • Shiatsu har en lugnande effekt på nervsystemet. Samtidigt stimuleras de inre organen och kroppsfunktionerna som stressen trycker ner. Därmed kan de flesta stressrelaterade obalanser påverkas positivt.
  • Shiatsu fungerar ofta bra vid akut smärta, t ex ryggskott, skador efter slag och stötar, huvudvärk och migrän. Men också vid mer kroniska smärttillstånd som sned-/överbelastning, förslitningsskador, reumatism, artrit, fibromyalgi. När krampande, "chockade" muskler får hjälp att slappna av snabbas läkningen på.
  • Shiatsu är bra mot sömnlöshet.
  • Shiatsu kan även lösa upp stress/oro med mentalt eller känslomässigt uttryck/ursprung.
  • Syftet med shiatsubehandling kan också vara att förebygga besvär eller att unna sig en stunds total avkoppling.